Aankoopkeuring van uw boot, zeiljacht of motorboot

Aankoopkeuring van uw motorjacht of zeiljacht, wat kunt u er mee?

Onze volledige aankoopkeuring geeft u een duidelijk en objectief reëel beeld over de conditie van het jacht. Zo kunt u met een gerust hart gaan varen, of goed onderbouwd de prijsonderhandelingen over de aankoop gaan voeren met de verkoper. In sommige gevallen heeft u zichzelf een miskoop bespaard.

Bij uw aanvraag voor een verzekering kan het aankoopkeuringsrapport van uw jacht in uw voordeel zijn. Uw verzekeraar krijgt een goede indruk van het object, en kan de risico’s goed inschatten. Overleg het rapport aan uw verzekering, en vraag korting op uw premie !

Ook  kunnen wij de eventuele inschrijving in het kadaster (Scheepsregister) en de op het schip rustende beslagen en hypotheken inzien en opvragen bij het kadaster. Zo weet u zeker dat de verkoper de  juridische eigenaar is, en mag verkopen.

Wij streven naar duidelijkheid voor zowel koper als verkoper en lichten onze werkzaamheden en bevindingen graag ter plaatse toe.

Proefvaart van een zeiljacht bij aankoopkeuring
Proefvaart van een zeiljacht bij aankoopkeuring

Bij aankoop- en verkooptransacties is het wettelijk verplicht dat de verkoper de hem bekende gebreken meldt (meldingsplicht) en dat de koper de te kopen waar op gebreken onderzoekt (onderzoeksplicht).

Als u een aankoopkeuring heeft laten doen, heeft u volgens de wet voldaan aan uw onderzoeksplicht bij de aankoop en daarin kan u geen nalatigheid verweten worden.

Een aankoopkeuring ontneemt u niet de rechten die u heeft tegenover een verkoper in geval van een non-conformiteit of conflict. De wettelijke verplichtingen van een verkoper blijven onaangetast, zijnde meldingsplicht en conforme levering voor normaal gebruik.

Aankoopkeuring van uw zeiljacht of motorboot, wat doen wij voor u?

In onze uitgebreide aankoopkeuring (circa 350 items) zijn o.a. opgenomen de zichtbare conditie van de romp, dek en opbouw, de werking van voortstuwingsinstallatie, technische installaties, elektrische installaties, gasinstallatie, tuigage, constructie van het schip en een korte proefvaart. De aankoopinspectie van het gehele jacht duurt veelal een volledige dag.

Onderwaterschip inspectie met ultrasone diktemetingen.
Onderwaterschip inspectie met ultrasone vlakdiktemetingen.

Een belangrijk onderdeel van de aankoopkeuring is de inspectie van het onderwaterschip, zoals de ultrasone vlakdiktemetingen voor stalen jachten of het osmose onderzoek en vochtmeting voor polyester boten.

Een proefvaart tijdens een aankoopkeuring is niet altijd mogelijk.
Dit is namelijk afhankelijk van de omstandigheden. Niet alle schepen liggen in het water, maar zijn bijvoorbeeld achteraan in de winterstalling op de wal gestald.  Wij houden hier dan met onze offerte rekening, zodat u niet betaalt dan voor iets wat wij dan niet kunnen uitvoeren en dat vinden wij niet correct.

Wij bevelen overigens wel aan om in het koopcontract altijd een voorbehoud voor een proefvaart op te nemen.

De aankoopkeuring, het keuringsrapport van uw jacht, schip of boot.

De bevindingen worden in een overzichtelijk aankoopkeuringsrapport duidelijk vermeld, onderverdeeld in aandachtspunten, gebreken en wezenlijke gebreken. Hierdoor heeft u duidelijkheid over de conditie van het jacht en kunt u weloverwogen beslissen het, wel of niet, te kopen. rapport-voorbeeld-aankoopkeuring-zeiljacht-zeilboot-motorboot-motorjacht

aankoopinspectie-van-een-motorjacht-onderwaterschipinspectie-taxatie-waardebepaling_555x600
Onderwaterschip inspectie van een motorjacht tijdens de aankoopkeuring

Wij raden aan om voorafgaand aan de keuring, duidelijke, schriftelijke, afspraken te maken over de uitkomst van de inspectie, met name over de afhandeling van wezenlijke gebreken, en het voor u acceptabele bedrag aan gebreken. Dit voorkomt veel discussie achteraf en u bent niet gebonden om een “wrak” te kopen.

De kosten van herstel van wezenlijke gebreken zijn veelal voor de verkoper, of worden verrekend in de aankoopprijs, indien er al een koopcontract is.

Wij geven u graag advies, liefst voor het tekenen van een “voorlopig” koopcontract. Een voorlopig contract bestaat niet, als aan de  “voorwaarden” is voldaan, is de overeenkomst geldig.

Aankoopkeuring van uw jacht of boot, wanneer?

Aankoopkeuring van een sloep, type Interboat 19
Aankoopkeuring van een sloep, type Interboat 19

Onze inspectie kan vaak op   korte termijn worden uitgevoerd, zodat u snel kunt gaan genieten van uw nieuwe jacht, schip of boot.

Onze duidelijke, oplossingsgerichte, werkwijze wordt in de praktijk zeer op prijs gesteld door zowel koper als verkoper.

Aankoopkeuring, gun het uzelf en uw droomjacht

Blue Loeks Marine beoordeelt onafhankelijk en objectief het schip van uw dromen en neemt hiervoor ruim de tijd. Geen schip of situatie is gelijk en de inspectie is daarom maatwerk, waarvoor u bij ons aan het goede adres bent. Wij werken door geheel Nederland, en internationaal.

Onderwaterschip inspectie van een motorboot
Onderwaterschip inspectie van een motorboot

Goed keuren is iets heel anders dan goedkeuren, het vereist veel vakkennis, tijd, ervaring en een doordachte werkwijze om in een acceptabel (betaalbaar) tijdsbestek het schip objectief te beoordelen. De rapportage vereist ook zorgvuldigheid, en tijd.

Bij kleinere schepen kunnen de herstelkosten van gebreken zeker ook aanzienlijk zijn, wij overleggen graag met u over de noodzaak van al dan niet volledig keuren of een deelinspectie.

Ook  kunnen wij de eventuele inschrijving in het kadaster (Scheepsregister) en de voor op het schip rustende beslagen en hypotheken inzien en opvragen bij het kadaster. Zo weet u zeker dat de verkoper eigenaar is, en mag verkopen.

Neem zonder verdere verplichting  contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.