Onderwaterschip

De onderwaterschip inspectie is een keuring die wij u altijd aanraden om te laten uitvoeren. door een onafhankelijke jachtexpert.

Onderwaterschip inspectie van een polyester motorboot.
Onderwaterschip inspectie van een polyester motorboot.

Vaak is dit zelfs een eis van een bootverzekering, met name voor stalen schepen. Sommige scheeps verzekeraars vragen er naar bij het afsluiten van de verzekering, andere pas bij het ontstaan van schade. Als u dan geen recent vlakrapport kunt overleggen is de kans groot dat u de schade, en de gevolgschade zoals milieu verontreinging niet vergoed krijgt. De onderwaterschip inspectie is standaard een onderdeel van de aankoopkeuring, inclusief het vlakrapport voor verzekering maar kan  ook afzonderlijk als keuring verricht worden.

 

Afgebroken schroefblad, zichtbaar tijdens een onderwaterschip inspectie.
Afgebroken schroefblad, zichtbaar tijdens een onderwaterschip inspectie.

Wij kijken tijdens de inspectie van de romp ook naar het roer, schroef, anodes etc. Alles wat gewoonlijk onder water zit en nu zichtbaar is.

Meestal is het onderwaterschip niet zichtbaar tijdens uw eigen bezichtiging, of heeft u niet de apparatuur om staaldiktes of vochtgehaltes te meten. Daarnaast is het niet het schoonste klusje, waar nogal wat tijd in gaat zitten.  En u bent partij, dus niet onafhankelijk. Dit geldt ook voor uw goede kennis die met u mee is gegaan.

Wij adviseren u om voorzichtig te zijn met goedkope aanbiedingen voor dergelijk inspecties, of doe-het-zelf keuringen. Het goed uitvoeren van een onderwaterschip inspectie en de rapportage kosten meer tijd dan een half uurtje en wat cijfers op een papiertje schrijven tegen contante betaling. U heeft daarmee absoluut geen afdoende bewijs voor uw verzekering.

Onderwaterschip inspecties verschillen per bouwmateriaal van de romp. Onder de tabbladen vind u meer uitleg over de inspecties van polyester, houten, stalen (ijzeren) of aluminium schepen. Ferrocement schepen inspecteren wij overigens ook.