Schroefasafdichting met een gland

Gland met pakkingdrukker als schroefasafdichting
Gland met pakkingdrukker als schroefasafdichting

Regelmatig constateren we te los of te vast aangedraaide pakking drukkers aan de schroefas.
Dit systeem wordt ook wel de gland genoemd. Voor een goede werking van het vetkoord moet het katoen “nat” blijven. Bij een draaiende schroefas zijn een paar druppels water per minuut onder de afdichting acceptabel en niet zorgwekkend.

Als het meer is kunt u de pakkingdrukker geleidelijk een beetje aanzetten. Te strak is echter ook niet goed, er ontstaat dan wrijving op, in de afdichting. Temperaturen vanaf ca 50 oC kunnen leiden tot schade. Handwarm is een gemakkelijke testmethode. Kunt u uw hand er niet ophouden, te warm!

Bij een langdurig stilliggend schip is het wel wenselijk dat er geen water door komt. Een opvangbakje voor het water geeft minder rommel in de bilge, en zo is de hoeveelheid van het binnenkomende water ook beter te beoordelen. Vaak komt er ook vet uit de afdichting, dit wordt dan ook opgevangen.
Feitelijk hoort het vet aan het buitenlager naar buiten te komen, vet aan binnenzijde duidt op een verstopping in de schroefaskoker, en mogelijk onvoldoende smering van het buitenlager.

In de engelstalige bijlage kunt u het nog eens rustig nalezen.adjusting-maintenance-stuffingbox